Afiyet olsun!..
Bir sofra var önünüzde. Çorbalar, haşlamalar, soteler; kızartmalar, kebaplar, köfteler… Omletten pastaya kadar her çeşidinden yiyecek…
» Read moreBir sofra var önünüzde. Çorbalar, haşlamalar, soteler; kızartmalar, kebaplar, köfteler… Omletten pastaya kadar her çeşidinden yiyecek…
» Read moreBÂBIÂLİ’DE GEÇEN ÖMÜR Bütün bunların yanında basın dünyasının kalbi olan “Bâbıâli”de geçen ömür. Bir döneme damga vurmuş isimlerle beraber yaşanmış onlarca yıl, sayısız hatıralar…
» Read moreBabasının vasiyetini hatırlar. Aklı ermeye başladığı günden beri hep şöyle tembih etmektedir oğluna: —Bak oğlum filan köyden filan kimsenin ismini iyi öğren.
» Read moreMerhaba… Benim bir adım yok. Ama anneme “Sokak Köpeği” diyorlarmış. Annem söylemişti; eskiden sokaklarda gezermiş. Sonra bir gün, bizi doğurmak için yer ararken, bir bahçe bulmuş. Bizler orada doğmuşuz. Sanki […]
» Read moreBinlerce yıldır İstanbul’u taçlandıran laleleri tarihimizdeki pek çok zenginlik gibi unutmuştuk. Daha da acısı; lalenin ana vatanının Hollanda olduğuna biz bile inanacak duruma gelmiştik! Dünü, bugünü ve geleceğiyle lale İstanbul’dur. […]
» Read moreİki sene önce yine nisan ayında şunları yazmıştım: Bizler, eskiden azıcık bakımlı bir çevre ve açmış lâleler görebilmek için nisanla birlikte Lâle Bahçesi’ne giderdik.
» Read moreLâle, eskilerin çok sevdiği, yüksek mânâlar yüklediği bir çiçekti. Üstelik tarihte bir devre de adını vermişti. Gelin, lâlenin Anadolu’da başlayan, Avrupa’ya, hatta Amerika’ya kadar uzanan hikâyesine kulak verelim…
» Read morePek de hatırlanmayan, neredeyse tamamen unutulmuş bir tarihî bir hoşluk yaşanmış İstanbul’da. Sene 1960 ve aylardan Nisan.
» Read moreAzerbaycan’daki Müslümanları düşman elinden kurtarmak için, Nuri Paşa komutasındaki ordumuz mümkün olan en kısa zamanda oraya ulaşmıştır. Fakat, Gence ve Şamaxı bölgesini Ermeni, Rus ve İngilizlerden temizleyerek (15 Eylül 1918’de) […]
» Read moreEsmer bulutlar ara sıra saçlarını çözüp dağıtsalar da, yaylaların yanağında gamze-gamze açan Mayıs çiçeklerinin kokusuna da, dokusuna da bundan böyle bir zarar gelmez gayrı…
» Read moreAman Yâ Rabbi!.. Balkonda bir saksı, saksıda çiçek ve Nisan’ların 13’ü. İşte bugün çiçek açma günüdür. Hafta şaşmıyor, saat bile, ân dahi. Takvimi yok, saati yok…
» Read moreTopkapı Sarayı Sanat Tarihçisi Doç. Dr. Hülya Tezcan: “Grafiğin doruk noktasına ulaşılmış. İç içe çerçeveler insanın gözünü bir derinliğe çekiyor. Tam merkeze kilitlendiğinizde “Allah” yazısıyla karşılaşıyorsunuz.”
» Read moreNe zaman gözlerimi kapatsam Sen mevsimidir Ben Sen isimli bir coğrafyaya giderim Ve Sen isimli coğrafyanın
» Read moreŞiirimizin, hikmet vadisinde kafile başı şüphesiz Urfalı Nâbî’dir (vefatı 1712; İstanbul/Karacaahmet’te). Orta yaşı geçtikten sonra yazdığı anlaşılan aşağıdaki şiirinde samimi bir yakarış ve tövbe edâsı görünüyor. Beytlere tek tek bakalım […]
» Read moreTürkiye başta olmak üzere Türk ve İslam Dünyasının önemli kısmında nüfus planlaması uygulanmaktadır. Hıristiyan Batı ülkelerinde nüfus giderek azalırken; İslam ülkelerinde nüfus artışı hız kazanmaktadır.
» Read moreEvlilikte Eleştiri Nasıl Olmalı? Bir insanın kişiliğini eleştirmekle hatalarını eleştirmek ayrı şeylerdir. Eğer eleştiri insanın şahsiyetine yönelikse, o kimse kendini değersiz hissettiğinden, savunmaya ihtiyaç duyar,
» Read moreHer bağımlılık kişiye zarar verir. Bağımlı aşk da öyledir… Aşkta yaşanan bağımlılık ta kişiye çok zarar veriyor. Bu bağımlılık nedeniyle hayatı zehir olanlar hiç te az değil! Bağımlı âşık kendi […]
» Read moreBulutlar öksüz kalır, yağmurlar gözü yaşlı Ben ölümü tatmadan bırakıp gitme sakın Kalemim sensin benim, ey ince kalem kaşlı Zaman gibi sessizce ah akıp gitme sakın
» Read moreGürbüz Azak, bildiğiniz gibi yazar ve ressam. Bâbı Âli’nin (yani Cağaloğlu semtine yerleşmiş olan basın yayın dünyasının), göremediğimiz zamanlarını bize anlatan büyüklerimizdendir.
» Read more“İstasyon” diyorlar, hayat ile ölüm arasında, bitkisel hayatta olanların tutulduğu yere… Bu tip hastalara hizmet veren özel yerler var İstanbul’da…
» Read moreİslam âlimleri, toplumun her kesimindeki insanların anlayacağı şekilde fıkıh, “İlmihâl” kitapları yazarak bütün hükümlerin, bütün kuralların anlaşılmasını ve uygulanmasını sağlamışlardır.
» Read moreGök kapısı açıldı Ali Semerkandi, Ankara’nın Çamlıdere beldesinde yaşayan bir velidir. 1457 de aynı yerde vefat etti. Bir gün şunu anlattı cemaatine: • “Bir kişi, Peygamber Efendimizi gördü rüyasında. Huzurunda […]
» Read moreGök gürültüsünün düşüncelerimin duvarını yıkarcasına çıkardığı sesle irkildim. Pencereden dışarı başımı uzattığımda apartmanın önüne bir karartı fark ettim.
» Read moresavunmaya hazırlanıyorlardı. Denize gerilen zincir de bunlardan biriydi fakat Sultan Mehmet, Haliç’e girmeye kararlıydı. Bunun hesabını ise çoktan yapmıştı…
» Read more“-Terbiye ve ilim; iki el, iki ayak, iki göz gibidir… Biri eksik olursa, insan da eksik olur” diye öğrettiler bize…
» Read moreÖzeleştiri, insanın olumlu ve olumsuz yönlerinin arasındaki uçurumun farkında olabilmesidir. Bunun farkında olan kişi, karşısındaki onlarca kapıdan hangisinin doğru olacağı konusunda, diğer kişilere nazaran daha isabetli kararlar verebilir.
» Read moreYolculuklardan sürekli yaralandığını, yolculukların içinde hep bir kırılganlık bıraktığını birçok kereler şiirlerinde dile getirmiştir aslında. Bunun apaçık örneği ‘‘Yollar ve Zaman’’ isimli şiirinde görülüyor:
» Read moreMerhaba; Divanyolu ve dergimizin sevenleri… Dünyanın kültür başkenti İstanbul’umuzda filizlenen Dîvanyolu’muzun, yurt geneline dalga dalga yayılması da uzun sürmeyecek inşallah.
» Read moreŞimdi vapurdayız. Vapurun şehre tek bir yarısını gösterdiği kıç tarafındaki soğuk banklardan birinde oturuyoruz ve suratımıza çarpan imbat güçlendikçe susuşlarımızı daha da anlamlı kılıyor.
» Read moreBüyük zahmetler çektirerek vücut bulan, aynı şekilde büyük acılarla dünyaya geliş merasimi yapılan insanın, doğduğunda ilk tepkisi ağlamak oluyor.
» Read moreEy hüzün! Hiç sormadan çat kapı geliyorsun, bir sor bakalım yürek müsait mi? Et yerine yürek taşıyan hangi insan olumsuzluklara, terazisi bozuk vicdansızlıklara,
» Read moreDeli gönül! Yaradan’ı bilip de Kulun kıymetini bilmemek olmaz, Nefsini zerreye tâbi kılıp da Küllün kıymetini bilmemek olmaz.
» Read moreEn yenisi üç asırlık olan mâbetlerinden birini ziyaret edince hatırlıyor insan “güzel şehir” İstanbul’da yaşadığını.
» Read moreOrtada kocaman bir soba vardı… “Soba boyası” renginde… Önünde üç beş odun… Duvarda mevsimler tablosu…
» Read moreÇocukluğumuzda, küf ve rutubet kokulu semt sinemalarında izlediğimiz kung-fu filmlerinden çıktığımızda, filmde gördüğümüz teknikleri öğrenmişcesine, havada uçar, onlarca düşmanı harcar,
» Read moreHikmet Köksal, hayatın acımasızlıklarını ve acı tecrübelerini bir fıçının içine doldurmuş ve bunu da “Hayat Fıçısı”yla okurlarına sunmuş. Kişisel gelişim kitaplarının bir kısmı pembe vaatlerle karşımıza çıkıyor ve saman alevi […]
» Read more“Dünya tarihinin mîmarlarından birisi. 8 yıllık saltanatında Orta Doğu’ya gelecek asırlar için yön veren, bugünkü Türkiye’nin Anadolu sınırlarını çizen,
» Read moreOMT; 2023 ve 2071 tarihlerini ilk telaffuz eden yazar ve fikir adamı Rahim Er’in yazdığı ve Türkiye’nin Osmanlı coğrafyasına dönüşü ile tarihi misyonu gereği yeniden şekillendirdiği dış politika prensiplerinin çerçevesini […]
» Read more